Er refinansiering en god idé?

PIN

Per 2019 har norske borgere ca. 117 milliarder i usikret gjeld, populært kalt forbruksgjeld. Av disse er ca. 46,4 milliarder kredittkortgjeld.

Det som kjennetegner kredittkortgjeld er at det er en kortsiktig kreditt som i en kort periode er rentefri, og som er ment å betales tilbake i sin helhet over en kort tidsperiode. Av disse 46,4 milliardene i kredittkortgjeld blir 26,3 milliarder betalt tilbake såpass raskt at renten ikke begynner å løpe. Mens 20,1 milliarder kroner, ca. 43 %, blir lenge nok stående ubetalt til at folk må betale renter på pengene.

Økonomiske eksperter råder egentlig alle som har lån med over 12 % nominell rente å vurdere om de bør refinansiere lånene sine. Det samme gjelder dem med mange små lån med akseptabelt rentenivå ved at alle månedsgebyrene på lånene gjør at man betaler langt mer tilbake enn høyst nødvendig. I tillegg er det veldig uoversiktlig å ha mange små lån.

Kredittkortgjeld er den form for forbruksgjeld som har den desidert høyest renten, og som kanskje er den gjelden en først bør vurdere å refinansiere.

Hvis man har tilgang til en form for sikkerhet som eksempelvis fast eiendom, bør man vurdere å bruke dette som sikkerhet for å få ned renten. Et sikret lån har en langt lavere rente enn usikret lån. Men det anbefales sjelden at man legger forbrukslånet inn i boliglånet for da blir forbrukslånet igjen uforholdsmessig dyrt ved at det strekkes over så lang tid. Det kan være bedre å ha det som et eget lån med kort nedbetalingstid og med sikkerhet i egen bolig.

For dem som ikke har sikkerhet i form av fast eiendom så kan det fortsatt være meget lønnsomt å refinansiere små dyre lån og høye kreditter over til ett større lån med langt mindre rente. Normale lånebetingelser på refinansiering er: Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.

Refinansiering kan man fint ordne på internett i dag. Man trenger ikke lenger ta seg fri fra jobb for å løpe i banken i bankens åpningstid. Du kan for eksempel få refinansiert på primebanks.org.